Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Διαδικτυακό Επιστημονικό Colloquium Τ.Ε.Φ. 2020-2021: Διάλεξη του Καθηγητή Ιωάννη Πολέμη

18/11/2020 @ 6:00 μμ - 8:00 μμ

Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020στο πλαίσιο του Επιστημονικού Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης θα μιλήσει ο Καθηγητής Ιωάννης Πολέμης με θέμα:

«Λεονάρδος Ντελλαπόρτας. Προβλήματα έκδοσης και ερμηνείας ενός κειμένου της δημώδους γραμματείας»

Η διάλεξη θα δοθεί διαδικτυακά (εξ αποστάσεως) και θα μπορούν όλοι να την παρακολουθήσουν στον εξής «σύνδεσμο»:

https://meet.lync.com/duth/gpapagia/B57FM4LA

Ώρα τηλεδιάσκεψης: 18.00-20.00

Ο Ιωάννης Πολέμης είναι σήμερα καθηγητής της Βυζαντινής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., αλλά στο παρελθόν έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται κυρίως στους υστεροβυζαντινούς χρό­νους, και πιο συγκεκριμένα στην θεολογική γραμματεία (κινείται με εντυπωσιακή άνεση στο χώρο της Θεολογίας του Ησυχασμού αλλά και των Αντιπαλαμικών) και την Ρητορική: μελετά τα έργα (ακόμη και ανέκδοτα κείμενα) ως φιλόλογος, ανιχνεύει τις πηγές τους, ασχολείται τόσο με επιφανείς προσωπικότητες όσο και με συγγραφείς σχετικά άγνωστους.

Την θεωρητική προσέγγιση ενός κειμένου συχνά την πλαισιώνει με νέα κριτική έκ­δοση ή/και με νεοελληνική μετάφραση (Θεόδωρος Μετοχίτης, Μιχαήλ Ατταλειάτης κ.ά.).

Σημαντική θέση μέσα στο έργο του καταλαμβάνουν ακόμη η έκδοση/μελέτη υμνο­γραφικών αλλά και σχεδογραφικών κειμένων, αλλά και το εκδοτικό πρόγραμμα επι­ταφίων λόγων του Μιχαήλ Ψελλού.

Πολλά άρθρα του είναι αποκλειστικά αφιερωμένα σε κριτικές διορθώσεις σε διάφο­ρους βυζαντινούς συγγραφείς, όπου καταφαίνεται η φιλολογική δεινότητά του.

______________________________________________________________________

Σκοπός του Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας είναι η διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας των μελών ΔΕΠ του Τμήματος μεταξύ τους, η ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων και ο επιστημονικός διάλογος με μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, προκειμένου να αναδυθούν δυνατότητες διεπιστημονικής συνεργασίας μεταξύ του διδακτικού-ερευνητικού δυναμικού του Τμήματος και επιστημόνων από άλλα Πανεπιστήμια της χώρας ή του εξωτερικού και να διαμορφωθούν επιστημονικές συνέργειες που θα οδηγήσουν στη χάραξη της ερευνητικής πολιτικής του Τ.Ε.Φ και στον καθορισμό των ερευνητικών προτεραιοτήτων.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
18/11/2020
Ώρα:
6:00 μμ - 8:00 μμ
Κατηγορία Εκδήλωση: