Εργαστήριο Έρευνας για τη Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία


Β΄ Διεθνές Συνέδριο για τους πρώτους Μαυροκορδάτους

Ψηφιοποίηση του περιοδικού ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ

Το «Εργαστήριο Έρευνας για τη Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία», το οποίο θα εξυπηρετεί ερευνητικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των πεδίων της Νεοελληνικής Φιλολογίας και Λογοτεχνίας, καθώς και της Συγκριτικής Φιλολογίας.

Έχει ως σκοπό:
• Την κάλυψη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο των εκπαιδευτικών αναγκών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
• Την κάλυψη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο της ερευνητικής δραστηριότητας και των αναγκών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, αλλά και των άλλων Τμημάτων, τόσο της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών όσο και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης γενικότερα.
• Τη διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων, την πρόσκληση Ελλήνων και ξένων αναγνωρισμένων επιστημόνων και άλλων προσωπικοτήτων για την επιστημονική πρόοδοι και την καθιέρωση του Εργαστηρίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
• Την εκπαιδευτική και επιστημονική συνεργασία με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, της Ελλάδας και του εξωτερικού, των οποίων οι επιστημονικοί στόχοι συμπίπτουν, συμβαδίζουν ή αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνους του Εργαστηρίου μέσα σε πνεύμα αμοιβαιότητας και συλλογικότητας.
• Τη διεύρυνση των οριζόντων των φοιτητών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών, στον τομέα της έρευνας και στην απόκτηση εμπειρίας σε εκδόσεις, διοργάνωσης συνεδρίων κ.λπ., εφοδίων, δηλαδή, που θα τους φανούν χρήσιμα στην καριέρα τους.
• Τη δημιουργία έργων υποδομής που θα προβάλλουν τα θέματα που αφορούν στο πεδίο έρευνας του Εργαστηρίου, όχι μόνο γενικά για την Ελλάδα, αλλά και για την περιοχή της Θράκης.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ (Φ.Ε.Κ. Ίδρυσης 1057/5-6-2015 τ’ β )
Για τον κανονισμό λειτουργίας του Εργαστηρίου Έρευνας για τη Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία πατήστε ΕΔΩ

 

Σειρά διαλέξεων για την εποχή του Πρώιμου Ελληνικού Διαφωτισμού και την Πρώιμη Νεοτερική Εποχή

 1. Διάλεξη του Καθηγητή Tudor Dinu με θέμα: “Πολιτική και διοίκηση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Ο Δημήτριος Καντεμίρης αντιμέτωπος με το Νικόλαο Μαυροκορδάτο στις αρχές του 18ου αιώνα”.
 2. Διάλεξη της κας Θ. Γρηγοριάδου με θέμα: «Baltasar Gracián y Morales, El Criticón. Μια μεταφραστική διαδρομή: Σαραγόσα, 1651 – Παρίσι, 1696 – Ιάσιο, 1754».
 3. Διάλεξη της υποψήφιας Διδάκτορας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. κα Μαρία Χουλιάρα με θέμα: «Τα Επιστολάρια του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου και του Ευγένιου Βούλγαρη – Συγκριτικές παρατηρήσεις».
 4. Διάλεξη του Διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. κος Δημήτριου Τζελέπη με θέμα: Πώς «δεῖ ἰέναι τοὺς εἰς τὰς ἱστορίας βαδιουμένους». Ο ιστορικός Αλ. Μαυροκορδάτος ο «ἐξ Ἀπορρήτων».
 5. Διάλεξη του Καθηγητή Λ. Καμπερίδη με θέμα «Η συμβολή των μοναστικών σχολών στην διάδοση των ιδεών του Διαφωτισμού στον ελληνικό χώρο και στις παραδουνάβιες ηγεμονίες στον 17ο και 18ο αιώνα».
 6. Διάλεξη της Ομότιμης Καθηγήτριας θεατρολογίας – Ιστορίας του θεάτρου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. Άννας Ταμπάκη  με θέμα: «Η ανάδυση της νεωτερικότητας στον Πρώιμο Διαφωτισμό: “αναγνώσεις” και πνευματικές ενασχολήσεις στον κύκλο των Μαυροκορδάτων».
 7. Διάλεξη του Νικόλαου Πίσση (ιστορικός, επιστημονικός συνεργάτης στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου) με θέμα: «Η Ρωσία του Μεγάλου Πέτρου και η ελληνική λογιοσύνη. Προσλήψεις και διαπλοκές».
 8. Παρουσίαση του τρίτομου έργου του Στέφανου Κακλαμάνη, καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α., Η Κρητική Ποίηση στα χρόνια της Αναγέννησης.
 9. Διάλεξη του ερευνητή Κ. Σαρρή – Εργαστήριο Έρευνας με θέμα: «Η μπαρόκ εγκυκλοπαίδεια του Χρόνου του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου: Από την Ιερά στην Παγκόσμια Ιστορία κατά τα τέλη του 17ου αιώνα».
 10. Διάλεξη του Καθηγητή Jacques Bouchard με θέμα: «Πρόταση περιοδολόγησης του Πρώιμου Νεοελληνικού Διαφωτισμού».
 11. Παρουσίαση της νέας έκδοσης του Παπατρέχα του Κοραή
 12. Διάλεξη του Μ. Σαρηγιάννη
 13. Διάλεξη του Γ. Καρρά
 14. Παρουσίαση της νέας έκδοσης του έργου του Αθ. Ψαλίδα Καλοκινήματα (1795)
 15. Εργαστήριο Έρευνας για τη Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία: Ομιλία του Α. Κατσιγιάννη

Σειρά διαλέξεων για τη σύγχρονη ποίηση και πεζογραφία

 1. Ομιλία του Χάρη Βλαβιανού, ποιητή, μεταφραστή και διευθυντή του περ. Ποιητική, με θέμα: «Εξόριστοι από την Πολιτεία; Χρειάζεται υπεράσπιση η ποίηση;» (17/3/2022)
 2. Εκδήλωση για τον «βαθύ Εμφύλιο Πόλεμο»: Μιλούν και συζητούν η Gonda Van Steen (Κing’s College London) και ο Γιάννης Ατζακάς, πεζογράφος (8/4/2022)
 3. Ομιλία του Κοσμά Κοψάρη, μεταδιδακτορικού ερευνητή του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, με τίτλο: «Ο ποιητής Παύλος Σιδηρόπουλος και τα Εξάρχεια: σημεία συνάντησης» (5/5/2022)
 4. Ομιλία με τίτλο «Από τα Τρία ελληνικά μονόπρακτα στον Ανάπλου: Ειρωνικές τεχνικές εξαπάτησης και προσωπεία στο έργο του Θανάση Βαλτινού»