Καλωσόρισμα


Αγαπητά νέα μέλη της Πανεπιστημιακής μας κοινότητας,

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ., διερμηνεύοντας -είμαι βέβαιη- και τα συναισθήματα όλων των συναδέλφων μου.

Μπροστά σας ανοίγεται το στάδιο των πανεπιστημιακών σπουδών σας, οι οποίες, θέλω να πιστεύω ότι θα αποτελούν βασικό σας μέλημα και στόχο για τα επόμενα τέσσερα τουλάχιστον χρόνια. Ελπίζω να αξιοποιήσετε όσες δυνατότητες σας προσφέρει το ελληνικό Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αλλά και να συμβάλετε στο να εξελιχθούν και να διευρυνθούν αυτές, μέσα από την προσωπική και συλλογική σας δημιουργική διάδραση και την εποικοδομητική κριτική σας.

Θέλω να γνωρίζετε ότι το Τμήμα μας (που ιδρύθηκε το 1993) διανύει πλέον την περίοδο της ωριμότητάς του και είναι ένα από τα πιο δραστήρια Φιλολογικά Τμήματα της χώρας μας. Παρέχει ποιοτική και εξειδικευμένη επιστημονική γνώση που αφορά τους επιμέρους τομείς των Ανθρωπιστικών Επιστημών και προβάλλει τις Ανθρωπιστικές Σπουδές ως εθνικό πολιτισμικό αγαθό. Εκπαιδεύει με υψηλά επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια φιλολόγους και διαμορφώνει επιστήμονες ικανούς να προσφέρουν σημαντικό έργο σε τομείς που συνδέονται με την πνευματική παραγωγή της χώρας. Προωθεί τα ιδεώδη του Ανθρωπισμού ως αξίες που συντελούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Πιο αναλυτικά, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις των καιρών, το Τμήμα σάς παρέχει ήδη από το 2014, στο πλαίσιο του βασικού πτυχίου, την «παιδαγωγική επάρκεια» (μία από τις τυπικές προϋποθέσεις, για να εργαστείτε στη Δημόσια Εκπαίδευση), αλλά και σας εφοδιάζει με βασικές θεωρητικές και εφαρμοσμένες γνώσεις, ώστε αποφοιτώντας να αξιοποιήσετε και εναλλακτικές δυνατότητες απασχόλησης.

Στο Τμήμα λειτουργούν, επίσης, τέσσερα εργαστήρια: Παπυρολογίας-Παλαιογραφίας, Γλωσσολογίας, Νεοελληνικής και Συγκριτικής Φιλολογίας, και Μελέτης και Έρευνας της Πρώιμης Νεοελληνικής Γραμματείας, τα οποία με τις δράσεις τους (διαλέξεις, συνέδρια, σεμινάρια) θα σας δώσουν ευκαιρίες να διευρύνετε τις γνώσεις σας και να εντρυφήσετε στις αντίστοιχες επιστήμες.
Από το 2001 έως σήμερα το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας έχει διοργανώσει πάνω από είκοσι διεθνή συνέδρια και ημερίδες, ενώ σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Νομού Ροδόπης και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής πραγματοποίησε επιμορφωτικούς κύκλους διαλέξεων και ανοιχτά μαθήματα για το ευρύ κοινό της πόλης, στην οποία εδρεύει.

Από το 2016 λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία στο Τμήμα Θερινό Σχολείο με αντικείμενο το αρχαίο ελληνικό δράμα ως παραστατική τέχνη. Τα θερινά μαθήματα απευθύνονται σε Έλληνες προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Φιλολογίας και προσφέρουν, εκτός από εμβάθυνση των γνώσεων στο αρχαίο ελληνικό θέατρο, την ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων και τη διεύρυνση των επαγγελματικών προοπτικών για τους φοιτητές.

Σας καλώ να συμμετέχετε ενεργά σε όλες τις δράσεις και την κοινωνική ζωή του Τμήματος, ώστε να αποκομίζετε πολλαπλά επιστημονικά οφέλη και ταυτόχρονα να στηρίζετε με την παρουσία και την εθελοντική δράση σας το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας.

Η Πρόεδρος και όλο το προσωπικό θα είμαστε πάντα δίπλα σας, για να σας ενημερώνουμε και να σας βοηθούμε σε όποιο πρόβλημα αντιμετωπίσετε.

Σας εύχομαι καλές σπουδές, ευτυχισμένα, εποικοδομητικά και δημιουργικά χρόνια φοίτησης και ελπίζω, αποφοιτώντας να γίνετε οι καλύτεροι πρέσβεις του Τμήματός μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Πρόεδρος
Καθηγήτρια Μαρία Τζιάτζη