Εργαστήριο Ελληνικής Ποίησης και Έντεχνου Λόγου (ΕΠΕΛ)


Η τρέχουσα σελίδα αποτελεί υπο-στοιχείο της ενότητας ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ του κεντρικού μενού.


https://wopolis.helit.duth.gr

 

To νεοσύστατο Εργαστήριο Ελληνικής Ποίησης και Έντεχνου Λόγου (ΕΠΕΛ) εξυπηρετεί τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των πεδίων της ελληνικής φιλολογίας και λογοτεχνίας με την προαγωγή των οικείων γνωστικών αντικειμένων της αρχαίας ελληνικής ποίησης από τα ομηρικά έπη έως την ύστερη αρχαιότητα και του έντεχνου ελληνικού λόγου, την έρευνα της συνέχειας, επίδρασης, πρόσληψης αυτών στις επόμενες περιόδους της ελληνικής και παγκόσμιας γραμματείας. Ενδεικτικές επιστημονικές κατευθύνσεις: ελληνικός ποιητικός λόγος στη συγχρονία και διαχρονία του, ποιητική τέχνη- πράξη και θεωρία, πρόσληψη και σχέση ελληνικής ποίησης με άλλες λογοτεχνίες, αρχαίο δράμα ως παραστατική τέχνη, παραστασιμότητα του έντεχνου λόγου στη θεωρία και πράξη, ρητορική τέχνη και επικοινωνία, μουσική τέχνη και λόγος, ψηφιακές εφαρμογές, εθνομουσικολογία, αναβίωση της αρχαίας ελληνικής μουσικής, οπτική και ακουστική διάχυση του έντεχνου λόγου μέσα από τις άλλες εικαστικές τέχνες.

Η βασική καινοτομία του Εργαστηρίου είναι η προσέγγιση της ελληνικής ποίησης στο πλαίσιο της σύγχρονης ερευνητικής τάσης, που ορίζεται ως πρόσληψη των κλασικών μοντέλων και μειζόνων έργων σε άλλα ιστορικοκοινωνικά περιβάλλοντα με νέες στοχεύσεις και προθέσεις, ανάλογα με τις προσδοκίες του εκάστοτε κοινού-δέκτη. Το Εργαστήριο επιδιώκει να δημιουργήσει έναν καινοτόμο πυλώνα προώθησης των ελληνικών γραμμάτων που θα προβάλλει το γνωστικό αντικείμενο της ελληνικής φιλολογίας νοούμενης ως ολιστικής θεώρησης των ελληνικών γραμμάτων στο σύνολό τους μέσα από τη μελέτη του ελληνικού ποιητικού και έντεχνου λόγου και στη συγχρονία (μέσα στο ιστορικοκοινωνικό πλαίσιο όπου παράγονται) και στη διαχρονία τους.  Με χρονική αφετηρία την ελληνική Αρχαιότητα το Εργαστήριο σκοπεύει να προωθήσει και να υλοποιήσει μια σειρά από διαχρονικές και διαθεματικές εκδηλώσεις των επιστημονικών και καλλιτεχνικών κατευθύνσεών του, που θα απευθύνονται τόσο στα μέλη της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας του Πανεπιστημίου όσο και εκτός αυτού.

Η λειτουργία του  ορίστηκε με το ΦΕΚ τεύχος Β 6908/08.12.2023.

Διευθυντής με τριετή θητεία εκλέχθηκε η Kαθηγήτρια Φλώρα Π. Μανακίδου(διαπιστωτική πράξη Α.Π. ΔΠΘ/ΔΔΚ/49325/5360/3.6.2024).