15/4/2025 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΛΕΞΗ ΠΟΛΙΤΗ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και το Εργαστήρι Eideneier του Τμήματος εκφράζουν δημόσια τη βαθιά οδύνη τους για τον αδόκητο θάνατο του Αλέξη Πολίτη, ενός κορυφαίου επιστήμονα και εξαίρετου ανθρώπου που υπηρέτησε και τίμησε όσο ελάχιστοι τον χώρο της Νεοελληνικής Φιλολογίας με το λαμπρό επιστημονικό έργο του, το σπάνιο  ακαδημαϊκό ήθος του και την ασυναγώνιστη εμβέλεια της προσωπικότητάς του. Ο Αλέξης Πολίτης, ο Αλέξης μας, υπήρξε απαράμιλλος δάσκαλος και ανυπέρβλητο πρότυπο για πολλούς από εμάς. Σημάδεψε βαθιά την ψυχή και το έργο μας με την επιστημονική του οξύνοια, την κριτική του διαύγεια, την ολιστική προσέγγιση των ερευνητικών ζητημάτων, την αδιαπραγμάτευτη πίστη του στις ακαδημαϊκές αξίες, τη σπάνια συναδελφικότητά του. Υπηρέτησε με πάθος τη Φιλολογία και την Ιστορία, χάραξε νέους επιστημονικούς δρόμους και υποκατέστησε με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση την Πολιτεία στη βάσανο της συγκρότησης Εθνικής Βιβλιογραφίας. Ακάματος εργάτης των γραμμάτων μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής του, ο Αλέξης Πολίτης υπήρξε μία από τις τελευταίες μεγάλες προσωπικότητες που στήριξαν με πάθος επί πολλές δεκαετίες τις ελληνικές ανθρωπιστικές σπουδές και συνέδεσαν το όνομά τους με την ακμή και την ανθοφορία τους. Χειμαζόμενες πλέον σήμερα αυτές, σε μια εποχή τόσο αντίξοη για την καλλιέργεια του πνεύματος, πλήττονται ανεπανόρθωτα από την απώλειά του και πενθούν βαθιά.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ

Με λύπη πληροφορηθήκαμε την εκδημία του δασκάλου και Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξη Πολίτη (8.3.1945-11.4.2025), η οποία αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην επιστήμη της Νεοελληνικής Φιλολογίας. Από τη δεκαετία του 1980 κάποιοι από εμάς είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε τα μαθήματά του και να τον γνωρίσουμε από κοντά, σχέση που αργότερα έγινε φιλική και ταυτόχρονα συναδελφική. Ο Αλέξης Πολίτης κατάφερνε πάντα να εμπνέει του φοιτητές του χάρη στη μοναδική επιστημονική του εγρήγορση, τη θαυμαστή ευρύτητα γνώσεων, την πολυμερή και σπάνια καλλιέργειά του, τον γοητευτικό λόγο του, την ικανότητα να δημιουργεί ένα ζωντανό περιβάλλον εργασίας και προπαντός την υπονόμευση κάθε μορφής σοβαροφάνειας. Υπήρξε ένας ακάματος ερευνητής κι ένας γενναιόδωρος άνθρωπος που πρόσφερε τα μέγιστα στα Ελληνικά Γράμματα, γι’ αυτό και η μνήμη του θα μείνει ανεξίτηλη. Τα μέλη του Εργαστηρίου Έρευνας για τη Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης τον αποχαιρετούν με αγάπη κι ευγνωμοσύνη και εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Η Κοσμητεία της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με βαθιά λύπη πληροφορήθηκε τον αδόκητο θάνατο του εμβληματικού νεοελληνιστή και ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξη Πολίτη, εγγονού του ιδρυτή της ελληνικής λαογραφίας Νικολάου Πολίτη . Η απώλεια του Αλέξη Πολίτη αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό για τις νεοελληνικές σπουδές, ιδίως αυτήν την περίοδο που βρίσκονται σχεδόν υπό διωγμό σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ο εξαίρετος φιλόλογος και μελετητής θεράπευσε κι άνοιξε δρόμο σε ελάχιστα ερευνημένα πεδία, όπως στην ιστορία των ιδεών, των νοοτροπιών και της λογοτεχνίας του 18ου και του 19ου αιώνα και στην ιστορία του βιβλίου, των βιβλιοθηκών και της ανάγνωσης στους ίδιους αιώνες. Ιδιαίτερα πολύτιμη υπήρξε η συμβολή του στη μελέτη του δημοτικού τραγουδιού, όπου η έρευνα και οι λαμπρές δημοσιεύσεις του πέρα από τη νεοελληνική φιλολογία αναπτύχθηκαν διεπιστημονικά σε ποικίλους τομείς των ανθρωπιστικών επιστημών. Ο Αλέξης Πολίτης ήταν παλιός γνώριμος και φίλος της Σχολής μας, καθώς συμμετείχε σε επιστημονικές δραστηριότητες και συνέδρια που οργάνωσαν τα Τμήματά της, στα οποία η παρουσία του ήταν καίρια και καθοριστική, όπως στο συνέδριο Το ελληνικό «λαϊκό» μυθιστόρημα του 19ου αιώνα: Θεωρητικά ζητήματα, που διοργανώθηκε το 2018 από το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το έργο του έχει σφραγίσει τις νεοελληνικές σπουδές, έχει στηρίξει τη δημιουργία καινούργιων τομέων έρευνας, όπως της πολιτισμικής ιστορίας του ελληνικού 19ου αιώνα, και έχει ωθήσει και παραδειγματίσει πλήθος νέων μελετητών. Η Κοσμητεία της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης εκφράζει την οδύνη της στην οικογένειά του, στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και σε όλους τους κύκλους των νεοελληνιστών.