Ψηφιακή συλλογή αρχείου Αντώνη Φωστιέρη


Η ψηφιακή συλλογή τελεί υπό ανάπτυξη. Το περιεχόμενο εμπλουτίζεται, διορθώνεται και ανανεώνεται διαρκώς.

© Το περιεχόμενο της συλλογής προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Η πρόσβαση σε αυτό προσφέρεται μόνο για προσωπική, εκπαιδευτική ή ερευνητική χρήση.

Απαγορεύεται η συστηματική αποθήκευση ή/και εκτύπωσή του καθώς και η χρήση για εμπορικούς και κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Ο Αντώνης Φωστιέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Κατάγεται από την Αμοργό. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με υποτροφία τού Ι.Κ.Υ. και Ιστορία Δικαίου στο Παρίσι (Πανεπιστήμιο Paris 2) με υποτροφία του γαλλικού κράτους. Από το 1974 ώς το 1976 εξέδιδε και διηύθυνε το περιοδικό Η Νέα Ποίηση.

 Έχει μεταφράσει τις Συμβουλές σ’ ένα νέο ποιητή του Μαξ Ζακόμπ (Καστανιώτης 1984).

Ποίησή του περιλαμβάνεται στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ΄Λυκείου (Ελλάδας και Κύπρου), έχει μελοποιηθεί από τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Θανάση Νικόπουλο και τον Keith Moore, και έχει ανθολογηθεί σε πολλές ελληνικές και ξένες ανθολογίες.

Στη σειρά «Ελληνική Ποίηση» της δισκογραφικής εταιρείας «Lyra / Διόνυσος» κυκλοφορεί το CD  Ο Αντώνης Φωστιέρης διαβάζει Φωστιέρη με ανάγνωση 55 ποιημάτων του.

Για το έργο του έχουν κυκλοφορήσει: Ο τόμος κριτικών κειμένων Για τον Αντώνη Φωστιέρη σε επιμέλεια Θεοδόση Πυλαρινού (Αιγαίον 2017), η μελέτη του Γιάννη Χρυσανθόπουλου Αντώνης Φωστιέρης (Διαπολιτισμός 2019), η εκτενής μονογραφία του Θεοδόση Πυλαρινού Ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης – Θεματικές και μορφολογικές προσεγγίσεις στο έργο του (Καστανιώτης 2021) και οι μελέτες τού Βαγγέλη Χατζηβασιλείου Αντώνης Φωστιέρης (Γκοβόστης 2020), της Παρασκευής Μακρίδου Όψεις αμφίσημου λόγου στην ποίηση του Αντώνη Φωστιέρη (Μανδραγόρας 2021), του Γιώργου Μαρκόπουλου Η ποίηση του Αντώνη Φωστιέρη (Εκάτη 2022) και του Χρήστου Μαυρή Ένας αυτόχθων του θανάτου – Στάσεις στο ποιητικό έργο του Αντώνη Φωστιέρη (Ηλ. Επιφανίου 2023).

Σε συνεργασία με τον Θανάση Νιάρχο: διηύθυνε επί εφτά χρόνια την ετήσια έκδοση Ποίηση (Ποίηση ’75 – Ποίηση ’81), μετέφρασε τον Καιρό των δολοφόνων του Χένρυ Μίλλερ (Εγνατία/Τραμ 1978, β΄έκδ. Νεφέλη 1982) και τα Ποιήματα του Μπορίς Βιαν (Γνώση 1982, β΄έκδ. 1992), συνέθεσε τις ανθολογίες Σύγχρονη Ερωτική Ποίηση (Καστανιώτης 1987, ζ΄έκδ. 2006), Έλληνες ποιητές για τη θάλασσα (Καστανιώτης 1997), Ποίηση για την Ποίηση (Καστανιώτης 2007), καθώς και τον τόμο συνομιλιών με πενήντα συγγραφείς και καλλιτέχνες Σε δεύτερο πρόσωπο (Καστανιώτης 1990), ενώ τον Ιανουάριο του 1981 ίδρυσε και ώς το 2010 εξέδιδε και διηύθυνε το γνωστό λογοτεχνικό περιοδικό Η Λέξη (Κρατικό Βραβείο Περιοδικού 2008).

Πατήστε ΕΔΩ για το πλήρες Βιοεργογραφικό του Α.Φωστιέρη (pdf)

Πατήστε ΕΔΩ για το Ανθολόγιο ποιημάτων του Α. Φωστιέρη (docx)

Τα προσωπικά αρχεία καταξιωμένων λογοτεχνών αποτελούν πολύτιμες πρωτογενείς πηγές για τη μελέτη της ζωής και του έργου τους, καθώς περιλαμβάνουν σπάνιες και αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τα επιτεύγματά τους και το ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο ζούσαν και εργαζόταν. Η μελέτη τους επιτρέπει στους ερευνητές να κατανοήσουν το πλήρες πεδίο επιρροών και συνδέσεων που περιβάλλουν το έργο τους, να εκτιμήσουν το πλήρες φάσμα της συνεισφοράς τους και να εμπνευστούν από τη δημιουργική τους διαδικασία.

Η ψηφιακή διαχείριση αυτού του είδους των πηγών είναι κρίσιμη για την μακροχρόνια διασφάλιση τους, την αποτελεσματική χρήση τους και την έγκυρη αξιολόγηση, παράθεση και ερμηνεία τους. Αποτελεί μια χρονοβόρα και συστηματική διαδικασία επιμέλειας και επεξεργασίας τους, καθώς περιλαμβάνει διαδοχικά τόσο την μεταφορά, τεκμηρίωση και οργάνωσή τους στον ψηφιακό χώρο, όσο και την αναπαράσταση, ανάλυση και δημοσίευση της επιστημονικής πληροφορίας που περιέχεται σε αυτές.

Ο σύγχρονος ποιητής και λογοτέχνης Αντώνης Φωστιέρης διαθέτει ένα μοναδικό προσωπικό αρχείο ως προς την πληρότητά του, καθώς φροντίζει συστηματικά να συγκεντρώνει και να αρχειοθετεί το λογοτεχνικό έργο του, καταλήγοντας σε ένα σύνολο χωρίς μεγάλες φυσικές διασπάσεις και ανακολουθίες. Ανάμεσα στα αρχειακά τεκμήρια συγκαταλέγονται χειρόγραφα ποιημάτων, έντυπες αυτοσχέδιες εκδόσεις, πεζά λογοτεχνικά κείμενα, άρθρα και μελέτες του ποιητή. Εντοπίζονται επίσης σημειώσεις λογοτεχνικού και προσωπικού χαρακτήρα, ημερολόγια, καθώς και πλούσια αλληλογραφία και φωτογραφίες.

Την ψηφιακή επιμέλεια ενός μέρους του προσωπικού αρχείου του Αντώνη Φωστιέρη έχουν αναλάβει φοιτητές του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό της Αίθουσας Πληροφορικής του Τμήματος.

Σκοπός η διασφάλιση του προσωπικού αρχείου και η διάδοση του έργου του κορυφαίου ποιητή.

Επιχειρήθηκε με απόλυτο σεβασμό στην ακεραιότητα του αρχειακού υλικού, αλλά και με σεβασμό σε όσες εργασίες καταγραφής είχαν προηγηθεί από τον ίδιο τον ποιητή. Στόχος ήταν η περιγραφή και η κατάταξη του περιεχομένου του αρχείου μέσα από τη συγκρότηση διακριτών συνόλων, με σκοπό την ανάδειξη και διάδοση της λογοτεχνικής κληρονομίας του διάσημου Έλληνα ποιητή και την ανίχνευση των διαδρομών της ιδιωτικής του ζωής που συμπληρώνουν τη φυσιογνωμία του και τον εντάσσουν στο κάδρο της εποχής του.

Η αρχειονομική προσέγγιση στόχευε στην απόδοση ενός εργαλείου έρευνας φιλικού προς τον χρήστη, το οποίο θα τον καθοδηγεί με επάρκεια στις πληροφορίες που αναζητά, προσφέροντας σαφή εικόνα της δομής και των περιεχομένων του αρχείου. Αρχικά προηγήθηκαν η καταγραφή και η περιγραφή του υλικού με τη σειρά που αυτό παραχωρήθηκε από τον ποιητή και στη συνέχεια ακολούθησε η ταξινόμηση των τεκμηρίων σε κατηγορίες με βάση θεματολογικά και χρονολογικά κριτήρια. Η φιλολογική τεκμηρίωση είχε ως στόχο τον εμπλουτισμό της αρχειονομικής περιγραφής κάθε τεκμηρίου με εξειδικευμένες φιλολογικές πληροφορίες ικανών να διευκολύνουν τη σύγχρονη και μελλοντική φιλολογική έρευνα.

Το σύνολο των ψηφιακών αντιγράφων του αρχειακού υλικού καθώς και η φιλολογική τεκμηρίωση του αρχείου παρέχονται για εκπαιδευτικούς ή ερευνητικούς σκοπούς με ανοιχτή πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας https://helit.duth.gr/labs/repository/. Για την αποθήκευση των ηλεκτρονικών αρχείων της ψηφιακής συλλογής χρησιμοποιήθηκε η διαδικτυακή υπηρεσία Pithos+ και η πρόσβαση σε αυτά και η διασύνδεσή τους πραγματοποιείται μέσω υπερσυνδέσμων. Ο χρήστης μπορεί να μεταφορτώσει τα παραπάνω με μόνη υποχρέωση την αναφορά στην πηγή, δηλαδή το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Παραδίδοντας την παρούσα ψηφιακή συλλογή, αισθανόμαστε υπερήφανοι για το έργο που κατορθώσαμε να ολοκληρώσουμε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε για την εξαιρετική συνεργασία όλους τους συντελεστές που αφιέρωσαν χρόνο, κόπο και φροντίδα και συνέβαλαν καθοριστικά και ουσιαστικά στην επιτυχή της έκβαση και στην άρτια υλοποίησή της.

Υπεύθυνη διαχείρισης και επιμέλειας αρχείου: Ομότιμη Καθηγήτρια Βασιλική Κοντογιάννη

Τεχνική υποστήριξη και διαχείριση ψηφιακού περιεχομένου: Ε.Τ.Ε.Π. Άγγελος Σισμάνης (αίθουσα πληροφορικής)

Υποψήφιοι Διδάκτορες: Απόστολος Σαρατζής (asaratzis@gmail.com), Θεόπη Πολυζωίδου (theopi.poliz@icloud.com)

Απόφοιτος ΠΜΣ: Νεκτάριος Μουρδικούδης (nek.96mour@gmail.com)

Προπτυχιακοί φοιτητές (Ακ. έτος 2023-2024 χειμερινό εξάμηνο):

Μαρία Εσμέν (mariesme@helit.duth.gr)

Αντωνία Αθανασιάδου (antoatha6@helit.duth.gr)

Αντωνίνα Αστεριάδου (antoaste@helit.duth.gr)

Φωτεινή Φούρναρη (fotefour@helit.duth.gr)

Βασιλική Μαργαρίτη (vasimarg@helit.duth.gr)

Μαργαρίτα Νεκταρία Γιαννίκη (marggian2@helit.duth.gr)

Είναι προνόμιο ενός φιλολόγου η χαρά της ανακάλυψης πρωτογενών πηγών πληροφόρησης!

Χρέος του η φροντίδα της αποκάλυψης και επιμέλειά τους!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ:

Φάκελος AF-PHOTO-01: Φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του Α. Φωστιέρη

Φάκελος AF-PHOTO-02: Ζωγραφικά έργα πάνω σε ποιήματα του Α. Φωστιέρη

Φάκελος AF-PHOTO-03: Ζωγραφικά πορτραίτα του Α. Φωστιέρη


ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ:

Φάκελος AF-TEXT-01: Αφιερώματα στον Α. Φωστιέρη

Φάκελος AF-TEXT-02: Μελέτες – μονογραφίες για τον Α. Φωστιέρη

Φάκελος AF-TEXT-03: Μεταφράσεις ποιητικών βιβλίων του Α. Φωστιέρη

Φάκελος AF-TEXT-04: Ποιητικά βιβλία του Α. Φωστιέρη

Φάκελος AF-TEXT-05: Χειρόγραφα του Α. Φωστιέρη


ΗΧΗΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ:

Φάκελος AF-SOUND-01: Ο Αντώνης Φωστιέρης διαβάζει ποίησή του

Φάκελος AF-SOUND-02: Αναγνωστικές απόπειρες φοιτητών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ

Φάκελος AF-SOUND-03: Συνέντευξη του Αντώνη Φωστιέρη στους φοιτητές του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ


ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΣΕ ΔΙΚΤΥΑΚΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΡΙΤΩΝ:

Φάκελος AF-LINKS-01: Συνεντεύξεις του Α. Φωστιέρη

Φάκελος AF-LINKS-02: Βραβεία

Φάκελος AF-PHOTO-01

Φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του Α. Φωστιέρη

 

Για το άλμπουμ φωτογραφιών πατήστε ΕΔΩ (pdf)

Για το ευρετήριο προσώπων στις φωτογραφίες πατήστε ΕΔΩ (docx)

Για τον σχολιασμό (λεζάντες) φωτογραφιών πατήστε ΕΔΩ (docx)

 

Φάκελος AF-PHOTO-02

Ζωγραφικά έργα πάνω σε ποιήματα του Α. Φωστιέρη

 

Για το ευρετήριο δημιουργών ζωγραφικών έργων πατήστε ΕΔΩ (docx)

 

ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
AF-PHOTO-02-001 ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ, Χαρακτικό για το ποίημα «Εκεί που είσαι»
AF-PHOTO-02-002 ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ, Χαρακτικό για το ποίημα «Η Πανσέληνος»
AF-PHOTO-02-003 ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ, Χαρακτικό για το ποίημα «Ο έρωτας»
AF-PHOTO-02-004 ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ, Χαρακτικό για το ποίημα «Το παιδί στο μουσείο»
AF-PHOTO-02-005 ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΕΒΕΤΖΗΣ, Ζωγραφική για το ποίημα «Βιογραφικό σημείωμα»
AF-PHOTO-02-006 ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΕΒΕΤΖΗΣ, Ζωγραφική για το ποίημα «Ομοίωμα κελαηδισμού»
AF-PHOTO-02-007 ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΕΒΕΤΖΗΣ, Ζωγραφική για το ποίημα «Τα σπίτια»
AF-PHOTO-02-008 ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΗΣ, Ζωγραφική για το ποίημα «Έτσι κι εμείς»
AF-PHOTO-02-009 ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΗΣ, Ζωγραφική για το ποίημα «Η παραβολή της παραβολής»
AF-PHOTO-02-010 ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΗΣ, Ζωγραφική για το ποίημα «Ξύλα οικόσιτα»
AF-PHOTO-02-011 ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΗΣ, Ζωγραφική για το ποίημα «Ξύλα οικόσιτα»
AF-PHOTO-02-012 ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΗΣ, Ζωγραφική για το ποίημα «Το όρος Αφροδίτη»
AF-PHOTO-02-013 ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΗΣ, Ζωγραφική για το ποίημα «Χρόνος εντόμου»
AF-PHOTO-02-014 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΔΗΣ, Ζωγραφική για το ποίημα «Περπατησα ώς εκεί»
AF-PHOTO-02-015 ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΪΔΗΣ, Ζωγραφική για το ποίημα «Με αστραπιαία βραδύτητα»
AF-PHOTO-02-016 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΤΑΡΑΣ, Ζωγραφική για τη συλλογή «Σκοτεινός ΄Ερωτας»
AF-PHOTO-02-017 ΚΩΝΣΤ.ΡΑΜΜΟΣ, Ζωγραφική για το ποίημα «Η απάτη των αισθήσεων»
AF-PHOTO-02-018 ΚΩΝΣΤ.ΡΑΜΜΟΣ, Ζωγραφική για το ποίημα «Μεταποίηση»
AF-PHOTO-02-019 ΚΩΝΣΤ.ΡΑΜΜΟΣ, Ζωγραφική για το ποίημα «Πνεύμα σημαίνει φύσημα»
AF-PHOTO-02-020 ΚΩΝΣΤ.ΡΑΜΜΟΣ, Ζωγραφική για το ποίημα «Ποίηση μες στην Ποίηση»
AF-PHOTO-02-021 ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ, Ζωγραφική για το ποίημα «Τα σπίτια»
AF-PHOTO-02-022 ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Ζωγραφική για το ποίημα «Η σκέψη ανήκει στο πένθος»
AF-PHOTO-02-023 ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Ζωγραφική για το ποίημα «Ποιος έρχεται»
AF-PHOTO-02-024 ΠΕΤΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ, Ζωγραφική για το ποίημα «Αποστροφή»
AF-PHOTO-02-025 ΠΕΤΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ, Ζωγραφική για το ποίημα «Μιλάει ο διάβολος»
AF-PHOTO-02-026 ΠΕΤΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ, Ζωγραφική για το ποίημα «Ο ήχος του κόσμου»
AF-PHOTO-02-027 ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΡΟΓΚΑΣ, Ζωγραφική για τη συλλογή «Πολύτιμη Λήθη»
AF-PHOTO-02-028 ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΡΟΓΚΑΣ, Ζωγραφική για τη συλλογή «Το θα και το να του θανάτου»
AF-PHOTO-02-029 ΤΖΟΥΛΙΑ ΑΝΔΡΕΙΑΔΟΥ, Ζωγραφική για το ποίημα «Επίθεση επιθέτων»
AF-PHOTO-02-030 ΤΖΟΥΛΙΑ ΑΝΔΡΕΙΑΔΟΥ, Ζωγραφική για το ποίημα «Ομοιοοκαταληξία»
AF-PHOTO-02-031 ΦΑΙΔΩΝ ΠΑΤΡΙΚΑΛΑΚΙΣ, Ζωγραφική για το ποίημα «Απόψε σκέφτομαι»
AF-PHOTO-02-032 ΦΑΙΔΩΝ ΠΑΤΡΙΚΑΛΑΚΙΣ, Ζωγραφική για το ποίημα «Κατοικίδιο δάσος»
AF-PHOTO-02-033 ΦΑΙΔΩΝ ΠΑΤΡΙΚΑΛΑΚΙΣ, Ζωγραφική για το ποίημα «Το δέντρο»
AF-PHOTO-02-034 ΦΑΙΔΩΝ ΠΑΤΡΙΚΑΛΑΚΙΣ, Ζωγραφική για το ποίημα «Το όνειρο του φαύνου»

Φάκελος AF-PHOTO-03

Ζωγραφικά πορτραίτα του Α. Φωστιέρη

 

 

ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
AF-PHOTO-03-001 Σκίτσο τού ΣΩΤΗΡΗ ΣΟΡΟΓΚΑ β
AF-PHOTO-03-002 Σκίτσο τού ΣΩΤΗΡΗ ΣΟΡΟΓΚΑ α
AF-PHOTO-03-003 Σκίτσο τού ΠΕΤΡΟΥ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ
AF-PHOTO-03-004 Σκίτσο τού ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
AF-PHOTO-03-005 Σκίτσο τού ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΚΡΟΥΛΑΚΗ
AF-PHOTO-03-006 Σκίτσο τού ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΡΑΜΜΟΥ
AF-PHOTO-03-007 Σκίτσο τού ΕΔΟΥΑΡΔΟΥ ΣΑΚΑΓΙΑΝ
AF-PHOTO-03-008 Σκίτσο τού ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗ
AF-PHOTO-03-009 Σκίτσο τού ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΥΡΟΪΔΗ
AF-PHOTO-03-010 Σκίτσο τού ΓΙΑΝΝΗ ΨΥΧΟΠΑΙΔΗ β
AF-PHOTO-03-011 Σκίτσο τού ΓΙΑΝΝΗ ΨΥΧΟΠΑΙΔΗ α
AF-PHOTO-03-012 Σκίτσο τού ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ
AF-PHOTO-03-013 Σκίτσο τού ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ
AF-PHOTO-03-014 Σκίτσο τού ΑΝΔΡEA ΔEBETZH
AF-PHOTO-03-015 Σκίτσο τού ΑΛΕΚΟΥ ΦΑΣΙΑΝΟΥ
AF-PHOTO-03-016 Σκίτσο της ΕΛΕΝΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗ
AF-PHOTO-03-017 Σκίτσο τού ΣΠΥΡΟΥ ΟΡΝΕΡΑΚΗ
AF-PHOTO-03-018 Σκίτσο τού ΚΩΣΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
AF-PHOTO-03-019 Σκίτσο τού ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ

Φάκελος AF-TEXT-01

Αφιερώματα στον Α. Φωστιέρη

 

ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
AF-TEXT-01-001 1979 (Απρίλ.-Μάης), Περιοδικό  ”Πολιορκία”, τχ. 6
AF-TEXT-01-002 1997 (Καλοκαίρι), Περιοδικό ”Αλφειός”, τχ.12-13
AF-TEXT-01-003 1999 (Χειμώνας), Περιοδικό ”Ακτή”, Ελληνομουσείον, τχ. 41
AF-TEXT-01-004 2000, Περιοδικό ”Εμβόλιμον”,τχ. 41-42
AF-TEXT-01-005 2010 (Οκτ.-Δεκ.), Περιοδικό ”Εντευκτήριο”, τχ. 91
AF-TEXT-01-006 2022-23, Περιοδικό ”Κοράλλι”, τχ. 35-36 (Οκτ. 2022-Μάρτ. 2023)

Φάκελος AF-TEXT-02

Μελέτες – μονογραφίες για τον Α. Φωστιέρη

 

ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
AF-TEXT-02-001 2017, ΚΡΙΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ για τον Α.Φ. (2017)
AF-TEXT-02-002 2019, ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ., Αντώνης Φωστιέρης (2019)
AF-TEXT-02-003 2020, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ”Αντώνης Φωστιέρης” (2020)
AF-TEXT-02-004 2021, ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ, Ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης (2021)
AF-TEXT-02-005 2021, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΚΡΙΔΟΥ, Όψεις αμφίσημου λόγου στην ποίηση του Αντώνη Φωστιέρη
AF-TEXT-02-006 2022, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, Η ποίηση του Αντώνη Φωστιέρη
AF-TEXT-02-007 2023, ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΥΡΗΣ, ‘Ενας αυτόχθων του θανάτου (2023)

Φάκελος AF-TEXT-03

Μεταφράσεις ποιητικών βιβλίων του Α. Φωστιέρη

 

 ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
AF-TEXT-03-001 1984, Καλιφόρνια (”Ο διάβολος τραγούδησε σωστά”)
AF-TEXT-03-002 1984, Καλιφόρνια (”Σκοτεινός Έρωτας”)
AF-TEXT-03-003 1998, Αργεντινή  (”Η σκέψη ανήκει στο πένθος”)
AF-TEXT-03-004 1998, Γαλλία (Επιλογή από διάφορες συλλογές)
AF-TEXT-03-005 1998, Δανία (”Ο διάβολος τραγούδησε σωστά”)
AF-TEXT-03-006 1998, Δανία (”Σκοτεινός Έρωτας”)
AF-TEXT-03-007 2000, Ιταλία (Επιλογή από διάφορες συλλογές)
AF-TEXT-03-008 2002, Ιταλία (Επιλογή από διάφορες συλλογές)
AF-TEXT-03-009 2005, Ιταλία ”Poesia” No 195 (”Πολύτιμη Λήθη”)
AF-TEXT-03-010 2008, Αγγλία (”Πολύτιμη Λήθη”)
AF-TEXT-03-011 2008, Γαλλία (”Πολύτιμη Λήθη”)
AF-TEXT-03-012 2008, Σερβία (”Η σκέψη ανήκει στο πένθος”)
AF-TEXT-03-013 2008, Σερβία (”Πολύτιμη Λήθη”)
AF-TEXT-03-014 2013, Γερμανία (Επιλογή.  Ελληνικά- γερμανικά)
AF-TEXT-03-015 2013,Γερμανία (”Ποίηση μες στην Ποίηση”)
AF-TEXT-03-016 2014, Ιταλία  ”Poesia” No 292, (”Τοπία του Τίποτα”)
AF-TEXT-03-017 2015, Αλβανία (Επιλογή από διάφορες συλλογές)
AF-TEXT-03-018 2015, Κροατία (”Η σκέψη ανήκει στο πένθος”-”Πολύτιμη Λήθη”)
AF-TEXT-03-019 2019, Αλβανία (”Ars Poetica”. Ποιήματα Ποιητικής)
AF-TEXT-03-020 2020, Ρουμανία (”Η αθανασία της κάθε μέρας”. Επιλογή. Δίγλωσσο)
AF-TEXT-03-021 2021, ”Τοπία του Τίποτα” (ελληνικά -αγγλικά)
AF-TEXT-03-022 2022, Γαλλία (”Το θα & το να του θανάτου”. (Δίγλωσσο)
AF-TEXT-03-023 2022, Ισπανία (Επιλογή από διάφορες συλλογές)
AF-TEXT-03-024 2023, Γαλλία (Ποιήματα Ποιητικής. Επιλογή)

Φάκελος AF-TEXT-04

Ποιητικά βιβλία του Α. Φωστιέρη

 

ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
AF-TEXT-04-001 1971 ”Το Μεγάλο Ταξίδι”
AF-TEXT-04-002 1973 ”Εσωτερικοί Χώροι ή Τα Είκοσι”
AF-TEXT-04-003 1977 ”Ποίηση μες στην Ποίηση”
AF-TEXT-04-004 1977 ”Σκοτεινός Έρωτας”
AF-TEXT-04-005 1979 Β΄έκδοση ”Σκοτεινός Έρωτας”
AF-TEXT-04-006 1981 ”Ο διάβολος τραγούδησε σωστά”
AF-TEXT-04-007 1985 Β΄έκδοση ”Ο διάβολος τραγούδησε σωστά”
AF-TEXT-04-008 1985 Γ΄έκδοση ”Σκοτεινός Έρωτας”
AF-TEXT-04-009 1987 ”Το θα και το να του θανάτου”
AF-TEXT-04-010 1990 Β΄έκδοση ”Το θα και το να του θανάτου”
AF-TEXT-04-011 1996 ”Η Σκέψη ανήκει στο Πένθος”
AF-TEXT-04-012 1999 Γ΄έκδοση ”Ο διάβολος τραγούδησε σωστά”
AF-TEXT-04-013 1999 Δ΄έκδοση ”Σκοτεινός Έρωτας”
AF-TEXT-04-014 2000 Β΄έκδοση ”Η Σκέψη ανήκει στο Πένθος”
AF-TEXT-04-015 2003 ”Πολύτιμη Λήθη”.
AF-TEXT-04-016 2007 Λεύκωμα ”Ο Ήχος του Σφυγμού” (με Α.Φασιανό)
AF-TEXT-04-017 2008 Συγκεντρ. α’. ”Ποίηση 1970-2005”
AF-TEXT-04-018 2013 ”Τοπία του Τίποτα”
AF-TEXT-04-019 2019 Λεύκωμα ”Ζωγραφική Συνομιλία με την Ποίηση” (με Γ.Ψυχοπαίδη)
AF-TEXT-04-020 2020 ”Θάνατος ο Δεύτερος”
AF-TEXT-04-021 2021 Συγκεντρ. β’. ”Άπαντα Τα Ποιήματα 1970-2020”

Φάκελος AF-TEXT-05

Χειρόγραφα του Α. Φωστιέρη

 

ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
AF-TEXT-05-001 Ομαδικό ποίημα στους Δελφούς  από τους Έκτ. Κακναβάτο, Ιω. Ζερβού, Α. Φωστιέρη, Ρ. Κακλαμανάκη, Β. Κάσσο, Γ. Καραβασίλη, Κ. Αγγελάκη-Ρουκ (8/6/1998)
AF-TEXT-05-002 Διορθώσεις του ποιήματος “Η μύγα”
AF-TEXT-05-003 Διορθώσεις του ποιήματος “Ο πατέρας νέος”
AF-TEXT-05-004 Διορθώσεις του ποιήματος “Σαρκοβόρα δωματίου”
AF-TEXT-05-005 Έτσι περνούν (α΄γραφή)
AF-TEXT-05-006 Νυχτερινό ταξίδι (α’ γραφή)
AF-TEXT-05-007 Πρόλογος ή επίλογος (α΄γραφή)
AF-TEXT-05-008 Το γραπτό (τελικό)

Φάκελος AF-SOUND-01

Ο Αντώνης Φωστιέρης διαβάζει ποίησή του

 

ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
AF-SOUND-01-001 ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ (από τη συλλογή TO ΘΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ, 1987)
AF-SOUND-01-002 ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ (από τη συλλογή ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΛΗΘΗ, 2003)
AF-SOUND-01-003 ΕΤΣΙ ΚΙ ΕΜΕΙΣ (από τη συλλογή ΤΟΠΙΑ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ, 2013)
AF-SOUND-01-004 Η ΑΡΑΧΝΗ (από τη συλλογή Η ΣΚΕΨΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΠΕΝΘΟΣ, 1996)
AF-SOUND-01-005 Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΑΥΡΙΟ (από την ενότητα ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ – ΠΟΙΗΣΗ 1970-2005)
AF-SOUND-01-006 Η ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑ (από τη συλλογή ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΕΡΩΤΑΣ, 1977)
AF-SOUND-01-007 ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΔΑΣΟΣ (από τη συλλογή TO ΘΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ, 1987)
AF-SOUND-01-008 Ο ΠΟΛΥΕΛΑΙΟΣ (από τη συλλογή TO ΘΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ, 1987)
AF-SOUND-01-009 ΤΟ ΓΡΑΠΤΟ (από τη συλλογή ΤΟΠΙΑ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ, 2013)
AF-SOUND-01-010 ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (από τη συλλογή ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΕΡΩΤΑΣ, 1977)
AF-SOUND-01-011 DISCOTHEQUE (από τη συλλογή Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕ ΣΩΣΤΑ, 1981)
AF-SOUND-01-012 ΔΕΝ (από τη συλλογή ΘΑΝΑΤΟΣ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ)
AF-SOUND-01-013 ΚΑΛΟΝ ΕΝΤΑΦΙΟΝ Η ΠΟΙΗΣΗ (από τη συλλογή ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ, 1971)
AF-SOUND-01-014 ΠΟΙΗΣΗ ΜΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ (από την ομότιτλη συλλογή, 1977)
AF-SOUND-01-015 ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΦΑΥΝΟΥ (από τη συλλογή ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ Ή ΤΑ ΕΙΚΟΣΙ, 1973)

Φάκελος AF-SOUND-02

Αναγνωστικές απόπειρες φοιτητών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ

Φάκελος AF-SOUND-03

Συνέντευξη του Αντώνη Φωστιέρη στους φοιτητές του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ (20/5/2024)

 

Για να ακούσετε τη συνέντευξη πατήστε ΕΔΩ.

Φάκελος AF-LINKS-01

Συνεντεύξεις του Α. Φωστιέρη

 

ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
AF-LINKS-01-001 Συνομιλία με τον Χρήστο Κωνσταντόπουλο (”Αλφειός”)
AF-LINKS-01-002 Συνομιλία με την Παρασκευή Μακρίδου (Διδακτορ. Διατριβή)
AF-LINKS-01-003 Συνομιλία με τον Γιάννη Παππά (Bookpress, 1.10.22)
AF-LINKS-01-004 Συνομιλία με τον Κοσμά Κοψάρης (”Περί ου”, 27.5.22)
AF-LINKS-01-005 Συνομιλία με τον Στέλιο Παρασκευόπουλο (”Boulevard”, Ιούλ.-Αύγ.2020)

Φάκελος AF-LINKS-02

Βραβεία

 

  1. Διεθνές ποιητικό Βραβείο Καβάφη (1993)
  2. Βραβείο Βρεττάκου του Δήμου Αθηναίων (1998)
  3. Κρατικό Βραβείο Ποίησης (2004)
  4. Βραβείο Ποίησης του περιοδικού Διαβάζω (2004)
  5. Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (2010) για το σύνολο του έργου του
  6. Βραβείο Ποίησης του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας-Κύπρου (2021)

Διαχείριση περιεχομένου: asismani@helit.duth.gr