Η τρέχουσα σελίδα αποτελεί υπο-στοιχείο της ενότητας ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ του κεντρικού μενού.
Το Εργαστήριο Μελέτης Λατινικής Γλώσσας, Γραμματείας και Πολιτισμού (ΣΤΕΛΑ) ως κύριο σκοπό την κάλυψη ερευνητικών και εκπαιδευτικών αναγκών που σχετίζονται με τη μελέτη της λατινικής γλώσσας, γραμματείας και πολιτισμού, και την προώθηση της φιλολογικής έκδοσης, του σχολιασμού και της μετάφρασης λατινικών κειμένων από όλες τις ιστορικές περιόδους. Παράλληλα, στηρίζει τη μελέτη και ερμηνεία της λατινικής γραμματείας μέσα από σύγχρονα μεθοδολογικά εργαλεία και διεπιστημονικές προσεγγίσεις που ενσωματώνουν νέες επιστήμες, όπως οι ψηφιακές ανθρωπιστικές σπουδές, η οικοκριτική, οι μετα-ανθρωπιστικές και γνωσιακές σπουδές, η θεωρία της πρόσληψης και οι σπουδές φύλου, μεταξύ άλλων.
Επιπλέον, το Εργαστήριο αποσκοπεί στην προαγωγή και διάδοση των Κλασικών και Ανθρωπιστικών σπουδών, δίνοντας έμφαση στην πνευματική κληρονομιά του ρωμαϊκού πολιτισμού ως αναπόσπαστου μέρους της νεότερης ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτισμικής παράδοσης. Επιδιώκει, επίσης, να εδραιώσει συνεργασίες με ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προωθώντας την ακαδημαϊκή σύμπραξη και την ανταλλαγή επιστημονικών ιδεών.
Μεταξύ των ειδικότερων σκοπών του Εργαστηρίου συγκαταλέγονται και οι εξής:
- Η κάλυψη των ερευνητικών και διδακτικών αναγκών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, καθώς και των Τμημάτων που απαρτίζουν τη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών αλλά και άλλων Τμημάτων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης τόσο σε προπτυχιακό όσο και μεταπτυχιακό επίπεδο σε θέματα που εμπίπτουν στα γνωστικά αντικείμενα του Εργαστηρίου.
- Η έκδοση περιοδικών δημοσιευμάτων, μελετών, μονογραφιών, πορισμάτων των ερευνών, πρακτικών συνεδρίων, συμποσίων και ημερίδων αφιερωμένων στα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει το Εργαστήριο.
- Η διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων (όπως συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες, διαλέξεις, σεμινάρια, εργαστήρια/workshops, επιμορφωτικά προγράμματα, θερινά σχολεία, εκπαιδευτικές εκδρομές κ.ά.) σε θέματα που εμπίπτουν στους ερευνητικούς τομείς του Εργαστηρίου, καθώς και η πρόσκληση Ελλήνων και ξένων αναγνωρισμένων επιστημόνων και άλλων προσωπικοτήτων, με στόχο την προβολή του έργου του Εργαστηρίου και τη διάχυση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής του δραστηριότητας στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό.
- Η ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας για προπτυχιακούς/ές και μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες, υποψήφιους/ες διδάκτορες και μεταδιδακτορικούς/ές ερευνητές/τριες σε θέματα που εμπίπτουν στα αντικείμενα δραστηριότητας του Εργαστηρίου.
- Η συνεισφορά στη δημιουργία νέων σύγχρονων και ελκυστικών προγραμμάτων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και η αναβάθμιση των υφιστάμενων στο πλαίσιο των γνωστικών αντικειμένων που θεραπεύει το Εργαστήριο.
- Η ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και η υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών με στόχο τον εκσυγχρονισμό του τρόπου διδασκαλίας των κλασικών γλωσσών και την έμπρακτη και ουσιαστική ενίσχυση της αρχαιογνωσίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Για τον κανονισμό λειτουργίας του Εργαστηρίου πατήστε ΕΔΩ.
Διευθυντής: Αν. Καθηγητής Χαρίλαος Μιχαλόπουλος (Πρυτανική Διαπιστωτική Πράξη Εκλογής: ∆ΠΘ/∆∆Κ/49813/5411/03-06-2024)
Μέλη:
Καθηγητής Ιωάννης Ντεληγιάννης
Επίκ. Καθηγήτρια Άννα Μαστρογιάννη
Επίκ. Καθηγητής Γεώργιος Παρασκευιώτης
Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Αρτεμισία Αρχοντογεώργη
Στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλ: 25310-39941
Email: stela@helit.duth.gr
Ιστοσελίδα: https://stela.helit.duth.gr (υπό κατασκευή)
Ταχυδρομική Διεύθυνση:
Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας
Εργαστήριο Μελέτης Λατινικής Γλώσσας, Γραμματείας και Πολιτισμού
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Πανεπιστημιούπολη
ΤΚ 69100, Κομοτηνή
Αίτηση Εγγραφής Νέου Μέλους
Αν ενδιαφέρεστε να γίνετε μέλος του Εργαστηρίου, μπορείτε να συμπληρώσετε την ηλεκτρονική αίτηση που θα βρείτε εδώ.
Εκδηλώσεις
Το Εργαστήριο διοργανώνει μια σειρά από διαλέξεις, εργαστήρια/woskshops, σεμινάρια, ημερίδες που σχετίζονται με τη μελέτη και την ερμηνεία της λατινικής γραμματείας και του ρωμαϊκού πολιτισμού, καθώς και με την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας της λατινικής γλώσσας.
Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2024