Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Σειρά εργαστηρίων με τίτλο “Σύγχρονες προσεγγίσεις κλασικών κειμένων”

29/11/2023

Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές: Σύγχρονες προσεγγίσεις κλασικών κειμένων

Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης διοργανώνει σειρά εργαστηρίων για τους/τις προπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν σύγχρονες λογοτεχνικές θεωρίες για την προσέγγιση και ερμηνεία των κλασικών κειμένων. Τα εργαστήρια θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν το θεωρητικό υπόβαθρο σύγχρονων προσεγγίσεων σε κλασικά κείμενα. Ταυτόχρονα, βασίζονται στην ενεργητική μάθηση με πρακτική εφαρμογή των θεωριών σε κλασικά κείμενα από μετάφραση.

Για την εγγραφή σας στα εργαστήρια ακολουθήστε τον σύνδεσμο https://forms.gle/sr23ZQweb1ntd9tC9 ή σκανάρετε το QRcode της αφίσας.


Ο συνεκτικός χώρος της Οικοκριτικής: Εξερευνώντας την περιβαλλοντική διάσταση των κλασικών κειμένων – Είχαν οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι οικολογική συνείδηση; Πώς αντιμετώπιζαν τη φύση και ποιες παρεμβάσεις έκαναν σε αυτή; Ποια ήταν η σχέση ανάμεσα στον ανθρώπινο και στον μη ανθρωπινο κόσμο; Σε αυτό το εργαστήριο οι συμμετέχοντες/ουσες θα εμβαθύνουν στην περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ των κλασικών κειμένων και του σύγχρονου περιβαλλοντικού λόγου και θα περιηγηθούν στο πλούσιο μωσαϊκό της κλασικής λογοτεχνίας, για να αποκαλύψουν κρυμμένες οικολογικές προοπτικές. Μέσα από τον φακό της οικοκριτικής το εργαστήριο επιχειρεί να φωτίσει ποικίλες πτυχές της φύσης, της βιωσιμότητας και της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, όπως αυτές απεικονίζονται στα κλασικά κείμενα.

Η τέχνη της μετάφρασης: Ξαναγράφοντας τα κλασικά κείμενα με τη βοήθεια (;) της Τεχνητής Νοημοσύνης- Πώς προσεγγίζει κανείς ένα κείμενο; Πότε τελειώνει μία μετάφραση; Ποιο είναι το σημαντικότερο στοιχείο που πρέπει να λάβει υπόψη του ένας μεταφραστής; Σε αυτό το εργαστήριο οι συμμετέχοντες/ουσες θα εξερευνήσουν μεταφράσεις κλασικών κειμένων και θα προβληματιστούν σχετικά με τον τρόπο που προσεγγίζονται και μεταφράζονται τα κλασικά κείμενα, τις επιλογές του μεταφραστή, τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει. Παράλληλα, θα γνωρίσουν τις δυνατότητες που προσφέρουν στον μεταφραστή τα μεταφραστικά εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και τους περιορισμούς που μπορεί να θέτει η χρήση των συγκεκριμένων εργαλείων.

Θεωρία του συναισθήματος: Τα κλασικά κείμενα μέσα από τον αναλυτικό καθρέφτη των συναισθημάτων – Σε αυτό το εργαστήριο οι συμμετέχοντες/ουσες θα προσεγγίσουν το συναίσθημα διαχρονικά, με αναφορές στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την έννοια του συναισθήματος στην κλασική αρχαιότητα, και κριτικά, ανακαλύπτοντας τη λειτουργία του συναισθήματος ως λογοτεχνικού τρόπου στα κλασικά κείμενα. Παράλληλα, θα εξερευνήσουν ψηφιακά εργαλεία για την ανάλυση του συναισθήματος σε κλασικά κείμενα και θα αντιληφθούν τη σημασία της σύγχρονης αυτής τεχνικής εντοπισμού και επεξεργασίας του συναισθήματος.

Αναπαραστάσεις του “Άλλου” στα κλασικά κείμενα: φύλο, φυλή, αναπηρία – Στο τελευταίο αυτό εργαστήριο οι συμμετέχοντες/ουσες θα προσεγγίσουν τα κλασικά κείμενα ιστορικά και κοινωνιολογικά, αναζητώντας σε αυτά την παρουσία του «Άλλου». Θα γνωρίσουν τις Σπουδές Φύλου και το δίπολο της αρρενωπότητας και της θηλυκότητας και θα αναζητήσουν στοιχεία διαφορετικότητας στις έμφυλες μειονότητες, στην έννοια του «βάρβαρου», στην αντιμετώπιση των ατόμων με ειδικές ανάγκες αλλά και στην παρουσία των δούλων.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
29/11/2023
Κατηγορία Εκδήλωση: